Cicerones - Stadswandelingen De Vijfhoek

De Vijfhoek in Haarlem


U bent hier: Cicerones | Haarlem | De Vijfhoek


De Vijfhoek is een van de oudste wijken van Haarlem en staat bekend om zijn charmante en intieme sfeer. De smalle straatjes, historische gebouwen en groene hofjes maken dit deel van de stad een unieke plek om te verkennen. Onze rondleiding geeft u een diepgaand inzicht in de rijke geschiedenis en de belangrijkste bezienswaardigheden van de Vijfhoek.


      Struinen door smalle steegjes en groene straatjes 

Ontdek de Vijfhoek in Haarlem tijdens een Rondleiding met Gids

De pittoreske Haarlemse wijk de Vijfhoek was niet altijd zo idyllisch als ze er tegenwoordig uitziet. De wijk, met haar straatjes, steegjes, gangetjes en hofjes, werd in de veertiende eeuw aangelegd om een plaats te bieden aan leerlooiers, bierbrouwers, wevers en blekers. Dit soort bedrijven stonken namelijk vaak zo erg dat ze in de binnenstad van Haarlem niet meer welkom waren. Al snel begonnen de arbeiders zich echter in de buurt van hun bedrijfjes te vestigen en groeide de Vijfhoek uit tot de wirwar van kleine straatjes en steegjes die ook nu nog haar plattegrond tekenen.Hoogtepunten van de Rondleiding door de Vijfhoek

  • Het Groenste Straatje van Haarlem. Dit verborgen zijstraatje staat bekend om zijn weelderige groen en schilderachtige uitstraling.
  • Historische Hofjes. Haarlem staat bekend om haar vele hofjes. In de Vijfhoek vormen deze verscholen tuinen een oase van rust en een mooi contrast met de bruisende winkelstraatjes.
  • Het Proveniershof, een groene verrassing met een bijzondere geschiedenis midden in een van de drukste winkelstraten.
  • De Botermarkt, het bruisend hart van de wijk waar onder meer het bekendste winkeltje van Haarlem te vinden is: Van der Pigge.
  • De Voormalige Doelen, het schuttersgebouw dat een belangrijke rol speelde tijdens het Beleg van Haarlem.


Waarom Kiezen voor de Rondleiding door de Vijfhoek?

De Rondleiding door de Vijfhoek is de ideale wandeling als u eens een andere wijk wilt ontdekken dan het gebied rondom de Grote Kerk. U wandelt door smalle straatjes, ontdekt historische hofjes en geniet van de unieke sfeer die deze wijk te bieden heeft. Of u nu een bewoner of bezoeker van de stad bent, deze tour is geschikt voor iedereen die wil genieten van de historie en het groen in de stad.
Boek uw stadswandeling

Onze instapwandelingen zijn direct online te boeken. Voor stadswandelingen met een privégids verzorgen wij een programma op maat. Hiervoor kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen. Maak uw keuze via onderstaande buttons.

Boeken  OFFFERTE AANVRAGEN

Agenda

Informatie


Andere wandelingen in Haarlem

Bekijk het volledige aanbod in Haarlem.


Andere leuke stadswandelingen

Bekijk ons volledige aanbod.Ik vond Haarlem al top, maar nu nog meer van Haarlem leren kennen met leuke anekdotes.

Meer recensies

Blijf op de hoogte van onze wandelingen!