Cicerones - Stadswandelingen Hofjeswandeling

Home | Leiden | Hofjeswandeling Leiden


Hofjes in Leiden

Na het ontzet van de stad in 1574 bloeide de Leidse economie weer op en ontstond er ook weer ruimte voor liefdadigheid. Veel van de Leidse hofjes die met name te vinden zijn rondom de monumentale Pieterskerk, zijn dan ook gesticht in de Gouden Eeuw. En hoewel gebouwd in dezelfde periode is ieder hofje uniek met een eigen vorm en verhaal.


De kleine woongemeenschappen werden veelal bij testament gesticht door rijke, ‘vruchtloze’ burgers. Jean Pesijn en zijn vrouw Marie de Lannoy verloren hun enige dochter tijdens een pestepidemie. Zij bestemden hun nalatenschap voor de stichting van een hofje voor Waalse vluchtelingen zoals zijzelf. Ook Eva Hoogeveen koos voor bewoners die op haar leken. Op de gevelsteen boven de poort is te lezen dat Eva een zeer kuise en lofwaardige Maagd was die de woninkjes had laten bouwen voor kuise Maagden en eerbare Weduwen. In het hofje van Jacob van Brouchoven dacht men weer heel anders over weduwen. Zijn echtgenote moest er aan te pas komen om daar een oplossing voor te vinden.

Ontdek de Leidse hofjes met een gids en laat u verrassen door de bijzondere verhalen die achter de hofjespoorten verborgen liggen.


Hofjeswandeling Leiden
met privégids

Groepen kunnen het hele jaar door een hofjeswandeling in Leiden met een gids boeken. Met een privégids bepaalt u zelf de dag en tijd van uw wandeling. Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang een voorstel op maat.


Instapwandelingen
langs de hofjes in Leiden

Een aantal keren per jaar organiseren we een hofjeswandeling in Leiden waar u individueel bij kunt aansluiten. Deze wandeling voert langs de mooiste en meest bijzondere hofjes in het historische centrum. Tickets boekt u door op de datum van uw voorkeur te klikken.


Erg leuke wandeling met allerlei nieuwe weetjes over mijn stad en hofjes ontdekt waarvan ik het bestaan niet eens wist. Fijne gids

Boek uw stadswandeling

Onze instapwandelingen zijn direct online te boeken. Voor stadswandelingen met een privégids verzorgen wij een programma op maat. Hiervoor kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen. Maak uw keuze via onderstaande buttons.

Boeken  OFFFERTE AANVRAGEN

Agenda

Veelgestelde vragen over de

hofjeswandeling in Leiden


Wat kost de hofjeswandeling?


Hoe lang duurt de hofjeswandeling?

  • De instapwandeling duurt 1.5 uur.
  • Met een privégids kunt u kiezen uit een wandeling van 1.5 of 2 uur.
  • Voor een wandeling met privégids kunt u uw keuze aangeven op het aanvraagformulier.

Contact

Neem contact met ons op als u vragen heeft over de hofjeswandeling in Leiden.Cicerones winnaar travelers' choice award

Van TripAdvisor ontvingen we de Travellers' Choice Award!
Travellers’ Choice erkent bedrijven die consistent geweldige service bieden.
Ongeveer 10% van alle op Tripadvisor vermelde bedrijven ontvangt een Travellers' Choice Award.


Bekijk onze reviews op TripAdvisor en Google.