Cicerones - Stadswandelingen Stadswandeling

Home | Heusden | Stadswandeling Heusden met gids


Stadswandeling Heusden


Heusden ontdekt u het best tijdens een stadswandeling met een gids. Het historische centrum van Heusden laat zich uitstekend te voet verkennen. Luisterend naar onze enthousiaste gids zult u zich verbazen over de vele bijzondere verhalen die achter de gevels schuil gaan. Al struinend door het historische centrum komt de stad tot leven en zult u voortaan met andere ogen naar de gebouwen en monumenten kijken. Na afloop van deze stadswandeling met gids kent Heusden geen geheimen meer voor u.


In Heusden is de geschiedenis op elke hoek voelbaar. Ontstaan rond een van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa, groeide Heusden uit tot een cruciale schakel tussen De Biesbosch en 's-Hertogenbosch. Als pionier onder de Nederlandse steden ontving het al vroeg stadsrechten en werd het omringd door imposante stadsmuren.

Na een uitgebreide restauratie sinds 1968, bekroond met de Europa Nostra-restauratieprijs, heeft Heusden zijn oude glorie herwonnen. Wandelend over de vestingwallen, bewondert u de prachtig gereconstrueerde Veerpoort en ervaart u de charme van kunstgalerieën, boetiekjes en toprestaurants in statige panden langs de straten.

De rijke geschiedenis van Heusden dateert terug tot 722, toen het werd beschreven als "Hunsata Super fluvium Mosam," wat Heusden boven de Maas betekent. In de 12e eeuw begon de bouw van een van de oudste waterburchten in Noordwest-Europa, strategisch gelegen tussen waterwegen, waardoor Heusden een strijdtoneel werd voor de Graven van Holland en de Hertogen van Brabant.

Ondanks meerdere tegenslagen, zoals de pest, stadsbranden en verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft Heusden altijd veerkracht getoond. Na de oorlog begon een ambitieus restauratieproject dat de stad nieuw leven inblies. Vanaf 1980 werd Heusden bekroond met de hoogste Europese restauratieprijs voor het trouw reconstrueren van haar historisch erfgoed.

Tegenwoordig biedt een stadswandeling langs de vestingwallen, stadshaven en monumentale panden een diepgaande inkijk in het verleden van Heusden. Vanaf de wallen kunt u genieten van een weids uitzicht op het beschermde stadsgezicht, een eerbetoon aan de onverwoestbare spirit van deze charmante vestingstad.


Boek uw stadswandeling

Onze instapwandelingen zijn direct online te boeken. Voor stadswandelingen met een privégids verzorgen wij een programma op maat. Hiervoor kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen. Maak uw keuze via onderstaande buttons.

Boeken  OFFFERTE AANVRAGEN

Agenda

Stadswandeling Heusden met privégids


Instapwandeling Heusden

  • Sluit aan bij andere deelnemers.
  • Boek via de agenda.

Cadeaucheque


Nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte van onze stadswandelingen
  • Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Recensies

Contact

Neem contact met ons op als u vragen heeft over de stadswandeling in Heusden.