Gidsenbezoek Museumhuis Barnaart - Cicerones - Stadswandelingen en groepsarrangementen

Gidsenbezoek Museumhuis Barnaart

20-03-2022

Op werkbezoek bij Barnaart

een foto-impressie


Op een frisse, maar zonnige zondagochtend in maart bracht het gidsenteam in Haarlem met veel plezier een werkbezoek aan Huis Barnaart. Het imposante museumhuis aan de Nieuwe Gracht is door de Vereniging Hendrick de Keyser recentelijk opengesteld voor bezoek. Coördinator Pauline Dorhout ontving de gidsen bijzonder gastvrij en deelde haar enthousiasme voor het prachtige herenhuis.

Huis Barnaart was één van de meest bijzondere bouwopdrachten van die tijd. Philip Barnaart liet zijn ontvangsthuis aan de Haarlemse gracht bouwen door Abraham van der Hart. Deze was niet alleen architect, maar ook artistiek leider. Alle ontwerpen, van kapitelen aan de voorgevel tot de deurknoppen binnen, dragen zijn signatuur. Het resulteerde in een haast on-Nederlands stadspaleis met wellicht het gaafst bewaarde empire interieur in Nederland


Met grote belangstelling hebben de gidsen kennis genomen van alle wetenswaardigheden over het bijzondere gebouw. In de museumhuizen ben je werkelijk te gast. De stoelen zijn er om op te zitten en in de keuken staan koffie en koekjes klaar.In het museumhuis ontdekt de bezoeker hoe er vroeger in het huis geleefd werd. Ontvangst van gasten was belangrijk en verliep volgens strikte regels. Zo was er een tafelschikking en werden de gerechten in een vaste volgorde voorgeschoteld.


Tip van onze gidsen: vergeet niet om ook even de tuin in te lopen!

... en neem een lampje mee bij het afdalen naar de donkere voorraadkelders!

Geïnspireerd door alle verhalen werd er na afloop volop vergaderd door de gidsen. Ideeën werden uitgewisseld om een bezoek aan het museumhuis te combineren met een bijpassende themawandeling. Er wordt een route uitgezet langs hofjes & herenhuizen om een indruk te geven van arm en rijk in de 18e eeuw. Het belooft een mooie combinatie te worden van een wandeling met aansluitend een bezoek aan dit bijzondere erfgoedmuseum.

Benieuwd naar het resultaat? Bekijk de nieuwe wandeling langs Hofjes en Herenhuizen hier.


Ook interessant

Stad vol steegjes en straatjes aan het Spaarne

lees meer

Slenteren door de Sleutelstad

lees meer

Langs de Amsterdamse grachten

lees meer

Meld u aan voor de Nieuwsbrief!