Gidsentraining - Cicerones - Stadswandelingen en groepsarrangementen

Gidsentraining

Voor musea, bezoekerscentra en andere culturele instellingen waar wordt gewerkt met vrijwillige rondleiders, organiseert Cicerones de gidsentraining Rollen van de Rondleider. De training wordt verzorgd door Loredana Cannas.

Offerte

Vraag een vrijblijvende offerte aan per mail: info@cicerones.nl.
Of neem voor meer informatie contact op met Loredana: 06 - 47 15 59 40.


De leider

Training voor rondleiders

Een rondleiding kan een uitstekende methode zijn om bezoekers kennis te laten maken met uw locatie. Het succes hangt grotendeels af van de rondleider en de wijze waarop hij de bezoekers ontvangt (Gastheer), de hoeveelheid kennis die hij heeft (Deskundige) en de manier waarop de informatie wordt overgedragen (Docent), de wijze waarop hij contact legt met de groep en bijdraagt aan een prettige sfeer (Entertainer) en de verantwoordelijkheid neemt voor het slagen van de rondleiding (Leider). Al deze rollen en het gedrag dat daar bij hoort, komen uitgebreid aan bod in de workshop. De rondleiders worden uitgedaagd om te reflecteren over hun eigen houding en gedrag en krijgen volop gelegenheid om vragen te stellen. We bespreken de do's en dont's bij de verschillende rollen en handige tips en trucs om de rondleiding naar een hoger niveau te brengen.


Visitekaartje

Rondleiders zijn het visitekaartje van uw locatie. Zij staan in direct contact met uw bezoekers en representeren uw organisatie. Of het bezoek verrassend, leerzaam, leuk en interessant was, hangt voor een groot deel van de rondleider af. Een goede rondleiding draagt direct bij aan een positieve beoordeling door uw doelgroep.

Opleiding

Het beroep van rondleider is niet gereguleerd. Op veel locaties worden de rondleidingen verzorgd door rondleiders met een achtergrond als kunstenaar, kunsthistoricus of docent. Ook studenten, oud-gedienden of vrijwilligers met affiniteit met het thema kunnen de rondleiding verzorgen. Deze rondleiders hebben doorgaans geen specifieke opleiding gevolgd en worden intern opgeleid. Zij ontvangen in meer of mindere mate materiaal, een training en begeleiding. Vaak wordt vooral aandacht geschonken aan de inhoud en worden rondleiders slechts beperkt getraind in het rondleiden zelf.

Over mij

LoredanaIk ben opgeleid tot Nationaal Gids en Docent Geschiedenis en heb daarnaast het externe examen van GUIDOR afgelegd om het officiële GiVak (gidsenvakdiploma) te halen. Ik ben werkzaam geweest als gids voor touroperators, als stadsgids voor VVV's en als rondleider op verschillende locaties. Momenteel ben ik werkzaam als gids in mijn eigen bedrijf Cicerones. Op basis van mijn opleidingen en ervaringen heb ik de workshop 'de Rollen van de Rondleider' ontwikkeld. In eerste instantie was dit op verzoek van een museum en nu wil ik deze graag breder aanbieden zodat ook andere culturele instellingen hier hun voordeel mee kunnen doen. Door bewust te worden van de verschillende aspecten van het rondleiden kan men de rondleiding al gauw naar een hoger niveau brengen. Voor rondleiders kan het volgen van deze workshop bovendien bijdragen aan meer zelfvertrouwen door de handvatten die geboden worden.Workshop of traject op maat

Heeft u behoefte aan een uitgebreider programma of hulp nodig met werving, selectie en/of opleiding van rondleiders, neem dan vrijblijvend contact op om de mogelijkheden samen door te nemen.

Voor wie

De workshop kan worden geboekt door musea, bezoekerscentra en andere culturele instellingen (kastelen, forten, molens) waar wordt gewerkt met een team van vrijwillige rondleiders. De workshop is interessant voor zowel nieuwelingen als rondleiders die al enige tijd meedraaien.

Locatie

De workshop vindt plaats op uw eigen locatie.

Leerdoelen

Na het volgen van de workshop:
- kent de rondleider de verschillende verantwoordelijkheden die bij het rondleiden van een groep horen
- kent de rondleider het gewenste gedrag dat bij deze verantwoordelijkheden hoort
- kent de rondleider zijn eigen sterkten en weet hij hoe hij de rondleidingen kan verbeteren.


De bewaker

Kosten

U ontvangt een offerte op maat.
De kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers, het aantal bijeenkomsten en de reisafstand.

Referenties & Recensies

Gorcum Academie
Stichting Liniebreed Ondernemen
Provincie Noord-Holland
Provincie Zuid-Holland
Provincie Utrecht
City Stewards Nederland
Stichting IJssellinie
Matzy vH. Historische Kring Nieuwpoort

februari 2022

We hebben van Loredana een training 'gastheerschap' gehad voor onze vrijwillige gidsen in de Vestingstad Nieuwpoort. Er werd veel gelachen, we hebben veel geleerd en zijn helemaal enthousiast geworden om het geleerde in de praktijk te brengen. Wij zijn er klaar voor om jullie te ontvangen in de Vestingstad Nieuwpoort (ZH), onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Jullie zijn van harte welkom!

Erwin vK., Provincie Zuid-Holland

augustus 2021

Ik heb hier de gidsentraining gevolgd en wist niet dat er bij rondleiden nog zoveel kwam kijken. Ik beschik over een vlotte babbel, maar alleen daarmee ben je er nog lang niet zo heb ik ervaren. Loredana heeft mij in meerdere lessen klaargestoomd tot een 'professionele' gids. De persoonlijke manier van training geven heb ik als zeer positief ervaren. Een aanrader voor elke (aanstaande) gids om deze training te volgen. Ook mensen die al jaren rondleidingen geven kunnen hier zeker nog veel bijleren en zo tot een 'complete gids' worden gemaakt.

Ik kan deze training van harte aanbevelen! Onze fortvrijwilligers waren zeer enthousiast.

Gert W, City Stewards Nederland

november 2018

Dank voor jouw inzet bij de training van Citystewards. Iedereen was erg enthousiast en verrast door wat ze geleerd hebben.