Home | Rotterdam | Tweede Wereldoorlog
Tijdens de rondleiding 'Tweede Wereldoorlog' in Rotterdam maakt u kennis met een belangrijk stukje geschiedenis van de stad. Een deskundige gids neemt u mee langs plaatsen die herinneren aan de belangrijkste gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam.
Hoewel de Tweede Wereldoorlog diepe sporen naliet, heeft Rotterdam zich na de oorlog op bewonderenswaardige wijze hersteld. De stad is nu een symbool van veerkracht en vernieuwing. De herdenking van de oorlogsgeschiedenis is zichtbaar in verschillende monumenten en gedenkplaatsen verspreid over de stad. Benieuwd naar de verhalen achter deze monumenten? Boek dan de rondleiding 'Tweede Wereldoorlog' in Rotterdam met een gids.
Het meest ingrijpende moment in de Tweede Wereldoorlog voor Rotterdam was het bombardement op 14 mei 1940. In een poging om de stad te veroveren, bombardeerde de Duitse luchtmacht Rotterdam, waarbij grote delen van de binnenstad werden verwoest. Na het bombardement werd Rotterdam bezet door Duitse troepen. Tijdens de bezetting werden de inwoners geconfronteerd met beperkingen op hun vrijheden, voedseltekorten en andere ontberingen. De Joodse gemeenschap in Rotterdam werd slachtoffer van vervolging en deportatie.
Tijdens de laatste oorlogsjaren, vanaf eind 1944 tot mei 1945, werd Nederland getroffen door de Hongerwinter. Dit was een periode van extreme voedselschaarste, waarbij veel mensen, waaronder Rotterdammers, leden onder honger en kou. Ondanks de bezetting was er ook verzet in Rotterdam. Veel mensen sloten zich aan bij het verzet om sabotageacties uit te voeren, onderduikers te verbergen en informatie te verzamelen om de geallieerden te ondersteunen.
Rotterdam werd uiteindelijk bevrijd op 5 mei 1945, toen de geallieerde troepen de stad binnenkwamen. De bevrijding betekende het einde van de Duitse bezetting en het herstel van de Nederlandse soevereiniteit. Na de oorlog begon Rotterdam aan een periode van wederopbouw. Het verlies van historische gebouwen en de ernstige schade aan de stad leidden tot een herontwerp en reconstructie. Rotterdam groeide uit tot een stad met moderne architectuur en stedenbouw, waarbij de wederopbouw symbolisch stond voor veerkracht en vernieuwing.
De herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zijn nog steeds voelbaar in Rotterdam en er zijn verschillende monumenten en herdenkingsplaatsen die getuigen van de gebeurtenissen uit die tijd.