Over Leiden

Wat kunt u verwachten van een stadswandeling in Leiden? Krijg hier vast een indruk.

Het meest indrukwekkende bouwwerk van Leiden is ongetwijfeld de Burcht. Het bouwwerk bevindt zich op een heuvel midden in de stad, op de plek waar de twee armen van de Rijn samenvloeien.

.

Met maar liefst 35 hofjes is Leiden een echte hofjesstad. Een wandeling langs deze oases van rust is een ware ontdekkingstocht.

.

De Hortus botanicus aan het Rapenburg is de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland, opricht in 1590.

.

De 17e-eeuwse Morspoort is een van de twee overgebleven stadspoorten van Leiden. Bovenin is het stadswapen met twee rode sleutels te zien.

.

De Pieterskerk is van oudsher de hoofdkerk van Leiden. De kerk is gewijd aan Sint-Pieter. Aan deze patroonheilige heeft Leiden haar bijnaam Sleutelstad te danken.

.

Stadssecretaris Jan van Hout heeft veel voor de stad betekend. Hij is een van de helden van het Leidens Ontzet dat jaarlijks op 3 oktober wordt herdacht en gevierd.

.

Het Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg is het nationale archeologiemuseum van Nederland

.

Op de plek waar de twee Rijnarmen samenvloeien staan De Waag en het voormalige pand van de V&D.

.

Rembrandt Harmensz. van Rijn werd als molenaarszoon in Leiden geboren. De beroemde Hollandse Meester ging in Leiden naar de Latijnse School en in de leer bij zijn eerste leermeester Jacob van Swanenburg.

.

Het Rapenburg is de bekendste gracht van Leiden. In de 17e eeuw werd de voormalige vestinggracht als de mooiste straat van Europea genoemd.

.

Universiteit Leiden is de oudste van ons land. Aan het Rapenburg staat het Academiegebouw, het oudste gebouw en hart van Universiteit Leiden.

.

In de 17e eeuw woonde een groep Engelse pilgrims in Leiden. In 1620 vertrok een aantal van hen naar Amerika om daar een nieuwe staat te stichten. Maar liefst negen Amerikaanse presidenten stammen van deze pilgrims af. In het Pilgrim Museum krijgt je een goed beeld van hoe de Pilgrim Fathers in Leiden hebben geleefd.