Open Monumentendag - Cicerones - Stadswandelingen en groepsarrangementen

Open Monumentendag

30-08-2023

Open monumentendag: 6 monumenten om te bezoeken in Deventer, Naarden en Alkmaar

Jaarlijks openen tijdens Open Monumentendag ruim 5.000 monumenten hun deuren voor bezoekers. Last van keuzestress? Geen zorgen: we hebben een lijstje gemaakt van de mooiste, interessantste en grappigste monumenten om te bezoeken in Deventer, Naarden en Alkmaar, om u alvast op weg te helpen. Overigens mag Open Monumentendag dan maar twee dagen duren - de rest van het jaar bezoekt u de mooiste pareltjes in deze steden ook gewoon met onze gidsen tijdens onze stadswandelingen door Deventer, Naarden, Alkmaar en nog veel meer steden in Nederland.

Deventer

Klassieke schepen

De geschiedenis van Deventer is onlosmakelijk verbonden met de handel tussen de Hanzesteden, die onder andere over de IJssel voer. De historische schepen die zijn aangemeerd langs de IJssel zijn dan ook zeker het bezoeken waard. Denk bijvoorbeeld aan een tjalk uit 1893 of een rondvaartschip dat nog in 1912 dienstdeed.

Bolwerksmolen

De meesten van ons zullen bij molens meteen aan graan denken, maar de Bolwerksmolen in Deventer is een houtzaagmolen. Tijdens Open Monumentendag kunt u bekijken hoe de molenaar hier vroeger te werk ging. De molen zaagt namelijk al hout sinds 1861, alhoewel hij tussen 1974 en 2005 flink herstelt moest worden.

Naarden

Nederlands Vestingmuseum

Naarden is misschien wel dé vestingstad bij uitstek in Nederland. Een bezoekje aan het Nederlands Vestingmuseum is dan ook een aanrader. Hier wandelt u over de stadswallen langs oude kanonnen en verdedigingswerken en krijgt u een inkijkje in het leven van de soldaten die jarenlang in de kazematten verbleven, terwijl ze de Hollandse Waterlinie verdedigden.

Comenius Museum Mausoleum

Naarden is ook de plek waar theoloog, filosoof en pedagoog Comenius begraven ligt. Sinds 1993 is in de buurt van zijn graf het Comenius Museum te bezoeken, waarin met vaste en wisselende tentoonstellingen een ode wordt gebracht aan Comenius en zijn werk. U kunt hier bovendien het mausoleum bezichtigen dat in 1933 voor hem werd opgericht.

Alkmaar

’t Kruithuisje

Het lijkt misschien maar een onopvallend, klein huisje, daar op het Clarissenbolwerk in Alkmaar: ’t Kruithuisje. In de 18e eeuw werd dit gebouwtje gebruikt om de wapens en het buskruit van de stad in op te slaan. Later werd de kelder van ’t Kruithuisje in gebruik genomen als ijskelder, waar bevroren ijs uit de stadsgracht in op kon worden geslagen. Tegenwoordig is het de ideale stop tijdens Open Monumentendag: u kunt er namelijk heerlijk thee en koffie drinken.

Dieselgemaal Overdie-Achtermeer

In 1912 brandde de poldermolen van de polder Overdie-Achtermeer af. Er werd gekozen voor een nieuwe manier om de polder in stand te houden: een gemaal met dieselmotor. Revolutionair, omdat de dieselmotor pas sinds 1900 bestond. Voor het ontwerp van het gemaal werd architect Laurens Groen gevraagd, die later nog veel meer huizen in Alkmaar zou ontwerpen.

Heeft u geen tijd om deze steden te bezoeken tijdens Open Monumentendag? Gelukkig bezoekt u de mooiste pareltjes in deze steden het hele jaar door ook gewoon met onze gidsen, tijdens onze stadswandelingen door Deventer, Naarden, Alkmaar en nog veel meer steden in Nederland.

Ook interessant

Stad vol steegjes en straatjes aan het Spaarne

lees meer

Slenteren door de Sleutelstad

lees meer

Langs de Amsterdamse grachten

lees meer

Meld u aan voor de Nieuwsbrief!