In de voetsporen van Vermeer - Cicerones - Stadswandelingen en groepsarrangementen

In de voetsporen van Vermeer

13-09-2023

Vermeerjaar 2023

Begin 2023 organiseerde het Rijksmuseum de spectaculaire Vermeertentoonstelling. Achtentwintig van de in totaal zevenendertig werken van deze Delftse kunstenaar werden verzameld in één tentoonstelling: een record in de kunstwereld. Dit jaar werd dan ook met recht omgedoopt tot het Vermeerjaar. De grote Vermeertentoonstelling mag dan voorbij zijn: toch is er nog genoeg te doen rondom Vermeer. Bovendien kunt u ook in 2024 nog gewoon met ons mee tijdens de Vermeerwandeling in Delft.


Het oeuvre van Johannes Vermeer

Wist u dat het Vermeerjaar oorspronkelijk eigenlijk helemaal niet plaats zou vinden in 2023? Het is namelijk pas over twee jaar, in 2025, 350 jaar geleden dat Vermeer overleed in Delft. De organisatie van de Vermeertentoonstelling was echter zo’n logistieke puzzel, dat het Vermeerjaar uiteindelijk vervroegd werd. In vergelijking met andere grootmeesters uit de Nederlandse kunstgeschiedenis zoals Rembrandt of Frans Hals, heeft Johannes Vermeer maar een klein oeuvre achtergelaten. Waarschijnlijk is het rampjaar in 1672 funest geweest voor zijn carrière als schilder. Slechts drie jaar later overleed hij onverwachts. Vermeer maakte maar vijfenveertig werken in zijn hele leven, waarvan we er tegenwoordig nog maar zevendertig over hebben. Het oeuvre van Vermeer is echter klein maar fijn. Hij staat vooral bekend om zijn prachtige doorkijkjes, interieurscenes en stadsgezichten.


Vermeer in Nederland

Wilt u nog nét een beetje van het Vermeerjaar meepakken? Veel beroemde werken van Vermeer zijn het hele jaar door te bewonderen in verschillende Nederlandse musea, zoals het Rijksmuseum en het Mauritshuis. We raden bovendien het Vermeercentrum in Den Haag aan voor alle expertise die er is over het werk en het leven van Vermeer.

Natuurlijk zijn er ook een hoop locaties in Nederland die een link met Vermeer hebben: vooral in zijn geboortestad Delft. In Delft staan bijvoorbeeld zijn geboorte- en woonhuis. Ook kunt u de inspiratie voor het beroemde ‘Straatje van Vermeer’ in het echt zien. Onze gidsen nemen u graag mee op pad door het leven van Johannes Vermeer in Delft. Sluit dus het Vermeerjaar 2023 af in stijl, met onze speciale Vermeerwandeling in Delft!

Ook interessant

Stad vol steegjes en straatjes aan het Spaarne

lees meer

Slenteren door de Sleutelstad

lees meer

Langs de Amsterdamse grachten

lees meer

Meld u aan voor de Nieuwsbrief!