Amsterdamse buurten - Cicerones - Stadswandelingen en groepsarrangementen

Amsterdamse buurten

07-03-2023

6 buurten die het ontdekken waard zijn

Amsterdam kent vele charmante buurten met een eigen karakter. Wandel met onze gidsen door het populaire centrum of kies eens voor een buurt met een andere sfeer.


Amsterdam Centrum

Dat het op de Dam rondom het Koninklijk Paleis altijd druk is, is niet zo gek. In het oudste deel van de stad kom je ogen tekort. Op iedere straathoek zijn de mooiste verhalen te vertellen en dat doen onze gidsen dan ook graag. Het historische hart van onze hoofdstad barst van de monumenten, historische panden en bijzondere kunstwerken. Vanaf het Beursplein neemt de gids u mee op een tocht vol verrassingen.


De Jordaan

Een van de bekendste buurten in Amsterdam is zonder twijfel de Jordaan. Deze volksbuurt met een kleurrijk verleden is tegenwoordig erg populair vanwege de gezellige grachten, hippe winkeltjes en sfeervolle bruine cafés. Dat de wijk in de 17 e-eeuw was aangelegd voor ambachtelijke bedrijfjes en grote arbeidersgezinnen is nauwelijks nog voor te stellen. De wijk bracht beroemde zangers als Johnny Jordaan en Tante Leen voort, maar roept bij velen ook nog de herinnering op aan vervallen krotten en kille kelderwoningen. De gids neemt u mee door de wirwar van straten en vertelt hoe deze beroemde buurt door de jaren heen veranderde maar altijd karakteristiek bleef.


De Spaarndammerbuurt

Vrijwel nergens komt de architectuur van de Amsterdamse School zo goed tot zijn recht als in de Spaarndammerbuurt. De arbeiderswoningen van architect Michel de Klerk bevatten zo veel details dat ze 'paleisjes voor de arbeiders' worden genoemd. Tijdens een wandeling door deze bijzondere buurt vertelt de gids over de beginjaren van de volkshuisvesting, de belangrijke Woningwet en de wereldberoemde Amsterdamse School. De route voert onder meer langs het schilderachtige Zaanhof en eindigt bij Museum Het Schip waar een museumwoning en postkantoor zijn opengesteld voor bezoekers.


De Pijp

Wie in deze oude volkswijk verder kijkt dan de Albert Cuypmarkt en Heinekenbrouwerij ontdekt een wereld aan bijzondere panden en verborgen verhalen. Vanuit het Sarphatipark verkent u met de gids de minder bekende straatjes die een verscheidenheid aan architectuurstijlen tonen. Bijzondere panden als het voormalige raadhuis van Nieuwer-Amstel, de diamantslijperij van Ascher en De Dageraad vormen het decor voor de boeiendste verhalen.


Oud-Zuid

Met haar brede lanen en monumentale panden geldt Oud-Zuid als een van Amsterdams mooiste en rijkste buurten. De wijk is vooral geliefd vanwege de bijzondere boetieks en een aantal van de best bezochte musea ter wereld. Met de gids wandelt u over het wereldberoemde Museumplein en door het levendige Vondelpark en verkent u ook de straten rondom deze culturele trekpleisters.


Amsterdam-Oost

Groene parken en monumentale 19e-eeuwse gebouwen kenmerken de buurt rondom het Oosterpark. In dit stadsdeel struikel je over de culturele bezienswaardigheden en geschiedenis.

Vanaf de Muiderkerk voert de gids u mee langs en door het bruisende Oosterpark waar jong en oud elkaar ontmoeten tussen de bomen en monumenten. Je vindt hier De Titaantjes, De Schreeuw en het Nationaal Slavernijmonument. Het indrukwekkende Tropenmuseum en de historische Muiderpoort vormen de hoogtepunten van deze buurt.

Ook interessant

Stad vol steegjes en straatjes aan het Spaarne

lees meer

Slenteren door de Sleutelstad

lees meer

Langs de Amsterdamse grachten

lees meer

Meld u aan voor de Nieuwsbrief!